Cand Frederic cel Mare al Prusiei a cerut sa i se construiasca Sanssouci, noul sau castel, la Potsdam, a cerut si un serviciu de masa special pentru aceasta noua resedinta. In vremea aceea, arhitectura si amenajarea interioara erau inseparabile. Relieful serviciului de masa din portelan Sanssouci cu structura sa impletita delicata seamana asadar cu stucatura Rococo a plafonului din sala principala a castelului. Acelasi "Rocaille" care era motivul ornamental de baza al acelor vremuri. Acest serviciu regal a fost produs de catre Manufactura Regala de Portelan( KPM) la Berlin, din 1763 pana in 1765.

In anii ce au urmat, formele stilurilor din trecut au devenit foarte cautate in arhitectura si design de interior, in epoca stilului istoricist ( in perioada 1879-1799). Aceasta tendinta s-a reflectat si la nivelul serviciilor de masa la sfarsitul secolului al 19-lea. Serviciul Sanssouci s-a bucurat de o mare popularitate si a fost copiat de multi producatori de portelan.

Casa Rosenthal a fost insa singura care a obtinut licenta din partea Manufacturii Regale de Portelan pentru a produce acest serviciu special respectand intocmai modelul original. De atunci el nu s-a schimbat niciodata si este vazut, chiar si astazi, ca fiind serviciul "Batranului Fritz".

Serviciu masa portelan Sanssouci

Va invitam sa descoperiti colectia Sanssouci in varianta de portelan alb sau ivoire la My House, Calea Dorobantilor 168 si online, aici.